Voor 21:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Beste online winkel in Wonen 2024

Tijdelijk gratis verzending vanaf € 50

Het energielabel voor stofzuigers in 2017: wat betekent dit?

Met het oog op het milieu en het terugdringen van energieverbruik heeft de Europese Unie in 2014 richtlijnen voor stofzuigers vastgesteld. Sinds die tijd hebben stofzuigers een energielabel . Dit energielabel is in 2017 aangescherpt. Op het huidige energielabel zijn te vinden:

  • De energieklasse
  • Jaarlijks energieverbruik in kilowattuur (kWh) per jaar. 
  • Stofopname tapijt
  • Stofopname harde vloer
  • Stofuitstoot 
  • Geluidsniveau

Lees hieronder meer over het nieuwe label!

Wat zijn de verschillen tussen het oude en nieuwe label?

Energielabel 2014

Energieklasse: loopt van A tot en met G
Jaarlijks energieverbruik: label G staat voor 58 tot 62 kW per jaar
Stofopname tapijt: stofopname op zachte vloeren moet minimaal 75% zijn (bij laagste label)
Stofopname harde vloer: stofopname op harde vloeren moet minimaal 95% zijn (bij laagste label)
Stofuitstoot: Stofzuigers mogen meer dan 1% aan stofdeeltjes uitstoten
Geluidsniveau: Maximale toegestande geluidsniveau mocht hoger zijn dan 80 dB
Vermogen: Maximale toegestande vermogen is 1600 Watt

Energielabel 2017

Energieklasse: Loopt van A+++ tot en met D
Jaarlijks energieverbruik: stofzuigers mogen niet meer dan 43 kWh verbruiken
Stofopname tapijt: stofopname op zachte vloeren moet minimaal 75 % zijn (bij laagste label)
Stofopname harde vloer: stofopname op harde vloeren moet minimaal 98 % zijn (bij laagste label)
Stofuitstoot: Stofzuigers mogen niet meer dan 1% aan stofdeeltjes uitstoten.
Geluidsniveau: Maximale toegestande geluidsniveau is 80 dB
Vermogen: Maximale toegestande vermogen is 900 Watt

 

Hoe lees je het energielabel?

De energieklasse

Een energiezuinige stofzuiger verdient een A classificering, een grotere energieverbruiker krijgt een D classificering. Het maximale vermogen van een stofzuiger is onder het nieuwe label nooit hoger dan 900 Watt. 

Jaarlijks energieverbruik

Hoeveel energie verbruikt de stofzuiger per jaar? Dat wordt aangegeven met het jaarlijks energieverbruik. Deze classificering loopt van A+++ tot en met D en hierbij wordt ook het aantal kWh (kilowatuur) per jaar weergegeven. Dit getal is gebaseerd op 50 stofzuigbeurten per jaar in een woning van 87 m².

Stofopname tapijt

Een erg belangrijk onderdeel van het label! Want wat zijn nou de prestaties van je stofzuiger op het tapijt. Ook hier loopt de classificering van A+++ tot en met D. Hoe hoger de letter hoe beter de zuigprestaties op tapijt zijn. De stofopname op een tapijt is bij D 75 procent.

Stofopname harde vloer

De eigenschap Stofopname harde vloer toont precies dezelfde scores als Stofopname tapijt, maar dan wanneer de stofzuiger op harde vloeren gebruikt wordt. Bij label D wordt er minimaal 90 procent aan stof opgezogen van de vloer. Hoe hoger het label hoe meer dit is.

Stofuitstoot

Eigenlijk wordt met deze classificering weergegeven hoe goed het motor- en uitblaasfilter van de stofzuiger werken. Ook hier geldt weer: een A+++ is beter dan een D. Wanneer jij of je huisgenoten last hebben van een allergie, is het erg handig om te weten hoe schoon de lucht is die wordt uitgestoten door de stofzuiger. Alle stofzuigers stoten nu maximaal 1% aan stofdeeltjes uit.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de stofzuiger in werking wordt in decibel (dB) aangegeven. De stofzuigers die onder het nieuwe energielabel geproduceerd zijn produceren niet meer dan 80 dB.

 

De juiste stofzuiger

Last van een allergie? Of een prachtige houten vloer? Schaf de juiste stofzuiger aan!

Lekker zuinig

Is 'ons bin zunig' (wij zijn zuinig) jouw motto? Ga dan voor een stofzuiger die zuinig omgaat met stroom. En dat betekent een A of hoger label! 

> A Energielabel

Goed voor je harde vloer

Mooi die houten vloer! Houd deze goed schoon met een stofzuiger met A of hoger waardering. Zo is jouw huis altijd super schoon.

> A op harde vloer

Goed voor je tapijt

Wat een frustratie, heb je een prachtig tapijt krijg je 'm niet goed schoon. Met een energielabel A of hoger op zachte vloeren zit je goed!

> A op tapijt

Met filters wordt een keuze maken tussen alle stofzuigers al een stukje makkelijker. Het is echter wel belangrijk om kritisch te blijven kijken. Daarom zijn er wat handige tips die we met je willen delen.


Tip 1: Staar je niet blind op het vermogen en het aantal Watt van een stofzuiger. Een hoger wattage staat niet inherent gelijk aan betere zuigprestaties. De zuigprestaties en –kracht worden namelijk door de gehele opbouw van de stofzuiger beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan de filters, luchtstroom, luchtdichtheid en de mondstukken.


Tip 2: Laat je niet teveel leiden door een classificering. Natuurlijk is 'uitstekend' een betere optie dan 'matig', maar kijk ook vooral naar het onderdeel waarop deze klasse van toepassing is. Daarnaast zijn de testmethodes gedeeltelijk zelf door de fabrikant in te vullen. Stofzuigen op een harde vloer van metaal geeft bijvoorbeeld net wat betere resultaten dan het zuigen op een harde houten vloer.


Tip 3: Let ook vooral op de stofopname op zachte en harde vloeren van de stofzuiger: dit laat zien hoe goed de stofzuiger zijn werk doet.


Tip 4: Let op het geluidsniveau. Het geluidsniveau wordt weergegeven voor de stofzuiger in werking en wordt uitgedrukt in decibellen, dB. Bedenk wel: het aantal dB zegt niks over het soort geluid dat de stofzuiger maakt. 80 dB kan bijvoorbeeld nog steeds als 'niet storend' ervaren worden.

Om een inschatting te geven, zie je hieronder voorbeelden van decibellen:

  • 20 dB: het ruisen van boomblaadjes
  • 30 dB: fluisteren
  • 40 dB: zacht geroezemoes in een klaslokaal
  • 50 dB: licht autoverkeer op 30 meter afstand
  • 60 dB: een normaal gesprek
  • 70 dB: een tv die hard aanstaat
  • 80 dB: zwaar verkeer op 15 meter afstand
  • 90 dB: schreeuwen

Om een weloverwogen keuze te maken, moet je in de gaten houden wat jij belangrijk vindt. Vind je het belangrijk dat een stofzuiger relatief zuinig is, en dat de uitstootlucht zo schoon mogelijk is? Dan kan het zijn dat je het misschien iets minder erg vindt als de stofzuiger niet extreem stil is. Stofzakloze stofzuigers zijn bijvoorbeeld over het algemeen net wat minder stil dan stofzuigers met zak. Voor ieder wat wils!